Responsabilii UE au luat hotărârea de a oferi asistenţă Macedoniei, stat nonmembru UE, în scopul blocării imigranţilor la frontiera nordică a Greciei.

Atât Comisia Europeană, cât şi Germania sunt dispuse să asigure suport Macedoniei pentru securizarea fontierelor cu Grecia.

Măsura are ca scop blocarea  uneia din principalele rute de tranzit pentru extracomunitarii care vin din Orientul Mijlociu prin Turcia, având urmări adiacente în izolarea Grecia, stat membru UE şi al Spaţiului Schengen. Noul plan ar bloca imigranţii la frontiera nordică a Greciei, cu Bulgaria şi Macedonia.

 

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a solicitat Bulgariei şi Macedoniei să construiască garduri la frontierele cu Grecia pentru a opri afluxul de imigranţi. „Bulgaria şi Macedonia trebuie să construiască garduri la frontierele cu Grecia, pentru a opri imigranţii. Dacă nu putem securiza frontierele externe ale Uniunii Europene, indiferent cât de costisitor sau solicitant ar fi acest lucru, vom distruge noi înşine Spaţiul Schengen”, a declarat Orban.

Gardurile ce urmează a fi construite vor fi consolidate cu sârmă lamată BTO, pentru a avea cele mai bune rezultate în descurajarea trecerii ilegale a graniţei de către imigranţi, datorită lamelor ascuţite cu care este prevăzut oţelul inoxidabil din care este construită sârma lamată.